Budapest, Budapest… Te, csodás!

BUDAPEST (ÉS MAGYARORSZÁG) NEVÉTŐL HANGOS MOSTANÁBAN A (SPORT)VILÁG…

…mely köszönhető annak, hogy hazánk – nem sokkal ez előtt, a FINA elnökének megállapítása szerint – minden idők legjobb Vízes VB-jét bonyolította le. Ezen idő alatt rengeteg turista vitte további jó hírét az országnak, saját tapasztalatai ill. a külföldi médiák kedvező képet mutató tudósításai által. Az aktív sportolók világversenyének grandiózus, Duna parti megnytitója, és az impozáns, Papp László Sportaréna béli záróünnep elkápráztatott mindenkit. A hasonlóan jól szervezett, és ugyanazokon a helyszineken rendezett masters versenyek zárórendezvényét, a Margitszigeti Atlétikai Centrumban, nagy örömömre, megelégedésemre és nem kis büszkeségemre magam is a helyszínen követhettem végig.

MINDEKÖZBEN VOLTAK TOVÁBBI, HAZÁNKBAN RENDEZETT, JELENTŐS, NEMZETKÖZI SPORTESEMÉNYEK IS…

…mint a szintén nagyon sikeres EYOF, az európai fiatalok olimpiája, Györben, a FORMA1 és a Kamionos Európajnokság futamai a mogyoródi Hungaroringen, és nem utolsó soban a Szigetfesztivál, ami ugyan nem sport témájú rendezvény, ám mintegy 450.000 látogatót vonzott, akiknek a jelentős része kölföldi volt.

ÉS ITT VAN AZ ÚJABB NAGY VILÁGESEMÉNY BUDAPESTEN –  A CSELGÁNCS VILÁGBAJNOKSÁG…

                 2017.08.28-09.03.

…ami szintén sosem volt még Magyarországon… viszont általa – rövid idő elteltével – újra reflektorfénybe került hazánk, olyannyira, hogy még a politika is kapcsolódik hozzá. Ugyanis a Nemzetközi Cselgáncsszövetség tiszteletbeli elnöke, Vlagyimir Putyin, az oroszok első embere is meghívást kapott a nyitó napra, ahol tárgyalt is a magyar miniszterelnökkel.

Az eddig kiválóan lebonyolított sporteseményeknek olyan komoly, pozitív, nemzetközi visszhangja volt, hogy megjent olyan cikk az írott médiában, hogy Magyarországnak kár volt visszalépni az olimpiai kandidálástól, mert ilyen eredményekkel a háta mögött akár valós esélye lehetett volna a 2024-es Olimpia megrendezésére. Nos… ezt már sosem fogjuk megtudni, mert a “ha”-val kezdődő gondolatok csak fikciók, és a valósághoz nincs közük. Egy azonban biztos, Magyarország tekintélye növekedett a Világban… s, mindegy, hogy ki van kormányon, a magyar emberek találékonysága, szervező és kivitelező képessége egyáltalán nem elhanyagolható, számolni kell velünk.
Előrebocsátom, semmi nacionalizmus és sovinizmus nincs a gondolataimban, senkinél nem tartom magunkat előrébbvalónak, de alábbvalónak sem. Pont, hogy a ránk eddig jellemző pesszimizmus kezd változni, aminek nagyon örülök, mert végre kezdjük felismerni értékeinket. Igenis, ismerjük fel, éljünk vele, ugyanakkor kezeljük is a helyén.

EBBEN A MAI VILÁGBAN, AMIKOR A KOMMUNIKÁCIÓNAK EKKORA SZEREPE VAN…

…ahol egy klikkeléssel az informció, a kép Európából, az oceánt átszelve egy pillanat alatt megjelenik Amerikában vagy a Világ bármelyik pontján… nem mindegy, hogy mit mutatunk magunkból, és mit látnak rólunk! Ezért is fontos, hogy büszke, céltudatos nemzet legyünk, ugyanakkor barátságos, és mások problémáira érzékeny, mások törvényeit tisztelő, de egyúttal a sajátunkét is elfogadtató és betartató. Úgy gondolom, hogy ez az alapja annak, hogy országunk nagyságától és lakosságánal lélekszámától független érdemi helyünk legyen a Világban, ami a következő nemzedékek önértékelése és sikerei szempontjából nem elodázható.

Sok sikert kívánok a magyar sportolóknak a Cselgáncs VB-n, avagy győzzön a jobb!

Forrás: M4 Sport, net (képek)

Összeállította, szerkesztette: Streit Gábor Bora

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*