Szent György Napok

Van egy személyes kapcsolatom Sepsiszentgyörggyel, e magyar többségű várossal, Erdélyben, Kovászna megyében, mely Háromszék legjelentősebb települése, és székvárosa, s egyikeként pedig pályázója, romániai városoknak a 2021-es Európa kulturális fővárosa címre!

Tőle egyre többet hallottam a híres Szent György Napokról, mely az ott élőknek igazi fesztivál ünnep, töméntelen programjaival, magas színvonalú kulturális eseményeivel! A rendezvénysorozat idén április 22. és 30. között tartott, és a sok közül az egyik legjobban várt, a legendás Nazareth együttes koncertje volt.

Ezen “művész portál” magyarországi, de örömmel és szívesen ad hírt ilyen, határokon túli, az ottani, helyi magyarságot, és így az anyaországot is érintő, és ezáltal magyarokat-magyarokkal összekötő kulturális eseményekről, hiszen oda a Hazából is érkeznek rendszeresen fellépők, s így akár innen is utazhatnak oda turisták a fesztivál idejére, egyúttal megismerve Sepsiszentgyörgyöt és környékét is!

A Szent György Napok programjai (események, rendezvények – klikk ide)

Képek a Nazareth koncertről (Szent György Napok Facebook oldal – klikk ide)

Szívélyes üdvözletem a Helyieknek, és gratulációm a Szervezőknek: Streit Gábor Bora

 

4 thoughts on “Szent György Napok

  1. Kedves Barátom, szívbéli köszönet, hogy hírünket viszed így! Igaz, hogy az idei ünnepnek immár vége van, de mindez jövőre sem fog elmaradni, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen ez egy olyan esemény, melyen – bátran merem állítani – minden látogató találhat ízlésének megfelelő eseményt, szórakoznivalót! A Szent György napok rendezvénysorozatról néhány kiegészítő információ: minden évben április utolsó hetében kerül megrendezésre, a “kulturális hét” eseményeivel kezdődik, melynek keretében színvonalas színházi előadások, képzőművészeti kiállítások, könyv- és filmbemutatók, történelmi tematikus kiállítások zajlanak. Ezen események legtöbbjére javallott az előzetes internetes jegyfoglalás, a fesztivál honlapján (általában úgy március 15 után, de legkésőbb áprilisban már közzéteszik az erre vonatkozó tudnivalókat, elérhetőségeket).
    A szórakozás pedig csütörtöktől indul, péntek-szombat-vasárnap pedig teljes gőzzel, majdhogynem éjjel-nappal zajlik. Öt színpadot állítanak föl, a központban a főszínpadot, a Sugás előtt a “kicsi” színpadot, a Testvérvárosok utcájában a Romkertnél ismét egyet, a Múzeum-kertben és az Ifjúsági udvarban szintén egyet-egyet. Ezeken napközben folyamatosak a programok (a Múzeum-kert a népművészeti fellépőké, itt kapnak helyet a népdal, néptánc előadások, valamint a jazz, blues, folk műfajok, borudvar, gyerekprogramok). A Testvérvárosok utcájában gasztronómiai különlegességek vására zajlik, a Mesterségek vásárán (a központban) pedig a kézművesek kínálnak nemcsak szebbnél szebb portékákat, hanem ízletes “házi” termékeket, gyógynövényeket is.
    A zenei kínálat pedig majdnem minden műfajt felölel, úgy stílusok és műfajok, mint a fellépők tekintetében, hiszen délelőttönként a helyi iskolák, együttesek, kezdő és “haladó” formációk, plusz utcazenészek uralják a színpadokat és tereket, az este pedig a “nagy” koncertek ideje – és ilyenkor sajnálja az ember, hogy miért is nem létezik több példányban, hogy egyidőben csápolhasson a kicsi színpad előtt egy metál koncerten, táncolhasson a nagyszínpadnál egy jó kis alternatív világzenére és hallgathasson jazzt a Múzeumkertben…. És mindehhez még hozzájön az utcák hosszán fölállított lacikonyhák és sörsátrak sokasága, a pub-ok, bisztrók és kiskocsmák teraszai és termei (legtöbbjükben szintén műsor is kínálkozik az enni- s innivalók mellé) és az a hangulat, amit az utcákon áramló, ünneplő tömeg forgataga pezsdít varázslatossá. Természetesen nem hiányoznak e napokról a gyerekprogramok és a sportrendezvények sem. Úgyhogy aki még nem kóstolt bele sohasem ebbe az összművészeti rendezvénysorozatba, tekintse meg a honlapot vagy az esemény facebook oldalán (itt – https://www.facebook.com/SZGYN/?ref=page_internal) található fotók, videók tárházát és találkozzunk 2018-ban!

    1. Ez aztán kimerítő válasz volt… akkor fel 2018-ra, és a városnak további színes, értékes programokat!!! Jövőre akár a helyszínről is tudósíthatok BorArtRoom által!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*