Március 27. : ma van a Színházi Világnap

LEHET, HOGY A MOZI LÁTVÁNYOSABB, FŐLEG A MULTIPLEX KORSZAKBAN…
…de nagyon remélem a “csepűrágók” kora még nem járt le, és nem is fog soha!

A Színháznak az ókorban nagy respektje volt, igaz, nem mindenki részére, hisz’ női szerepeket is férfiak játszottak,  de az kétségtelen, jelentős kulturális és társadalmi esemény volt. Aztán a későbbi időkben kiegyenlítődött ugyan valamelyest a nemek szerepe, de a vándorélet inkább a férfiaknak volt való (ám érdekes módon pont hölgyek közt volt a két leghíresebb magyar: Blaha Lujza ill. Déryné Széppataki Róza). Amióta azonban az előadások már kőszínházban (vagy nyaranta szabadtériben) játszódnak, azóta ez teljesen eltűnt.

“Színház az egész Világ” írta ezt egykoron William Shakespeare, híres,  “Ahogy tetszik”  című vígjátékéban, s így folytatja: “És színész benne minden férfi és nő: fellép, s lelép… s mindenkit sok szerep vár életében”. S ez’ elhíresült szlogen fenn is maradt azóta, s ha a Színház kerül a fókuszba, mindig eszünkbe jut, és szívesen idézzük.

Szóval, Színház… ha nem is vetélkedhet külsőségeiben a mozival (bár már hívják azt is fimszínháznak), de egy biztos, emberközpontú, mert, ha alkamaznak itt is már különböző fény,-látványtechnikát -és hangtechnikát, mégis csak élő… nagyjából olyan a különbség közte és a mozi között, mint a film és a könyv között… jó-jó, csak nézni-hallgatni kell… de a könyvenek mégis csak van “szaga” (a színház mániásoknak  ill. a könyvmolyoknak inkább… illata)!

Ha nem lenne Színház – mely az emberi kultúra része – más lenne a Világ, ha nem lennének színművészek, akikből akár fimszínészek is lehetnek, ki szórakoztatná a Nagy érdemű-t, az Ezer fejű Cézárt… azaz minden pont így van jól, és maradjon is.

Nekünk, magyaroknak, e téren sincs szégyenkezni valónk, letettünk mi is valamit a Nagy Világ asztalára… ezért mellékelek is két listát a magyar színművészekről.

1.) Hölgyek (legyen Övék az elsőbbség)

2.) Urak (de nem utolsó sorban)

ISTEN ÉTESSE A SZÍNHÁZAKAT, S AZ ÖSSZES BENNÜK JÁTSZÓ SZÍNMŰVÉSZT, A VILÁG BÁRMELY PONTJÁN!

Összeállította, szerkesztette: Streit Gábor Bora @ BorArtRoom

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*